OSVĚŽTE SE V TĚCHTO HORKÝCH DNECH POMOCÍ POTRAVIN
Zapomeňte na studená jídla nebo ledové nápoje přímo z lednice. Tento způsob ochlazení je možná chvíli příjemný, ale představuje zároveň i určitou zátěž pro naše tělo.
Mnohem efektivnější a zdravější je zvolit potravinu, která je chladná a osvěžující nikoliv svoji teplotou, ale povahou a přinese nám příjemné osvěžení i přes svoji pokojovou teplotu.
KTERÉ POTRAVINY JSOU TEDY V LÉTĚ VHODNÉ?
Z ovoce je to hlavně červený a žlutý meloun, kaki, mango, papája, citron, kiwi nebo ananas a především naše "domácí ovoce", kterého je teď všude okolo nás dostatek např. třešně, angrešt, borůvky, rybíz, jahody, ostružiny, brusinky. Ochlazující zeleninou jsou hlavně rajčata, salátová okurka, ledový salát, rukola, cuketa.
Léto je také vhodné ke konzumaci mléčných výrobků, na našem letním stole by tedy určitě neměl chybět tvaroh, čerstvý sýr, zakysaná smetana nebo kefír.
Typická jídla pro letní horko, kterými naše tělo určitě nepohrdne jsou fazolky mungo, těstovinové saláty, mořské plody, kuskus nebo rýže.
A CO PITÍ?
Není třeba připomínat, že v horkých letních dnech je potřeba zvýšit množství tekutin. Nejvhodnější je čistá voda, ale sáhnout můžeme i po sklenici vody s mátou a citronem. Pokud bychom se přeci jen chtěli zchladit za pomocí čaje, zvolme zelený nebo jasmínový. Mějme, ale na paměti, že bychom ho neměli vypít moc - maximálně 2 šálky za den. Osvěžující jsou také šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny.
A ČEMU SE V LÉTĚ RADĚJI VYHNOUT?
Obecně potravinám horké povahy, protože do našeho těla přináší horkost. Je to hlavně oblíbené grilované maso, červené víno nebo káva. Pokud si, ale bez nich svůj letní den nedokážete představit, snažte se alespoň jejich horkou povahu vyvážit společnou konzumací s potravinami tzv. povahově chladnými.